Drágulás jön

2015. január 20.
Drágulás jön

Nagymértékű drágulás jöhet a magyar boltokban, ha tartósan gyenge marad a forint. 

A Svájcból importált termékek esetén ugyanis a kereskedők előbb-utóbb kénytelenek lesznek érvényesíteni az árfolyam ingadozásból származó veszteségüket.

A január 15-ei rendkívüli devizapiaci sokk, amit a svájci árfolyamküszöb eltörlése okozott, hazánk fizetőeszközébe is jó nagyot belerúgott. Bár péntekre némileg enyhült a hangulat, a frankjegyzések így is bőven 310 fölött ragadtak.

A lépés a forintosításból kimaradt devizahitelesek (autóhitel-, autólízing-, személyi kölcsön-, folyószámla-hitel szerződések) és a külföldi utazást fontolgatók mellett több hazánkban forgalmazott termék árára is azonnali hatással lehet.

A nem várt nemzetközi esemény több hazánkban működő vállalkozásra, és rajtuk keresztül a fogyasztókra is hatással lehet. Az exportáló cégekre természetesen pozitívan hathat, viszont az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat. Így a Svájcból behozott és idehaza forgalmazott termékek ára akár rövid távon is nagymértékben emelkedhet a magyar boltokban. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a kereskedelmi kapcsolataink Svájccal nem túl élénkek, így ennek nemzetgazdasági szinten nem lesz jelentős hatása

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Mit adnak nekünk a svájciak?

Bár az elmúlt hetekben többen is meglepődtek a hazai gyógyszertárakban, amikor nem tudták használni egészségpénztári kártyájukat; most újabb fejfájást okozhat a Svájcból érkező gyógyszerek árának drasztikus emelkedése. Bár a hazai gyógyszerpiac szabályozott keretek között működik, vagyis a teljes gyógyszerkörre rögzítve vannak a kiskereskedelmi árak; a kemény árfolyamveszteséget elkerülendő még az OEP is kénytelen lehet hozzányúlni az árakhoz. A teljesség igénye nélkül ilyen termékek lehetnek a Novartis (Sandoz és a Ciba-Geigy összeolvadásából), a Roche, a Zyma, vagy például a Serono cégek gyógyszerei, gyógyászati segédeszközei.

Ha Svájc, akkor édesség és csokoládé! Senkinek sem kell bemutatni az alpesi ország édességiparát, elég a Lindt & Sprüngli csokoládégyár termékeire, vagy aMövenpick jégkrémekre gondolni. De az édességek gyártása mellett ma már a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártó csoportjaként tekinthetünk a svájci gyáróriásra, a Nestlére is (Nescafé, Nespresso, Maggi, Friskies, stb.). Ez utóbbinak egyébként itthon is vannak érdekeltségei; az itthon előállított és értékesített termékek esetében természetesen nem feltétlenül jelenik majd meg az árfolyamingadozás.

Mindemellett rengeteg ismert svájci cég termékei megfordulnak még Magyarországon. A teljesség igénye nélkül ilyenek például:

Holcim (a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike)

Omega (óra; a Swatch Grouphoz tartozik)

Schindler (liftgyár)

Swatch Group AG (holding, magában foglalja a Swatch órákat is)

Syngenta (növényvédő szerek)

Victorinox (svájci tiszti kés)

Wenger (kés)

Azt egyelőre nehéz megmondani, pontosan milyen arányú lesz az áremelkedés. Ez ugyanis függ attól is, mennyire tartós a forintgyengülés, illetve, hogy milyen árfolyamot alkalmaznak jelenleg a kiskereskedők. Egy biztos, az import termékek fogyasztói árát három fő tényező határozza meg: a világpiaci beszerzési ár, a forint árfolyammozgása és az adótartalom. A beszerzési ár pedig ebből kb. 70-80 százalékot tesz ki.

forrás: penzcentrum.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek