Csökkent az ország devizahitel állománya

2012. február 01.
Csökkent az ország devizahitel állománya

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott jelentés alapján látható, hogy 2011 végén a magyar háztartások összes devizahitel állománya komoly összeggel csökkent. Magyarország növekedése szempontjából azonban rossz hír, hogy összességében a pénzügyi vállalatok is inkább hiteltörlesztőként szerepeltek a piacon.

A kiadott gyorsjelentésből kitűnik, hogy decemberben a magyarok 62,2 milliárd forintot vettek fel hitelre, míg devizahitelükből kb. 288,3 milliárd forintot tudtak törleszteni. Ezek következményeként elmondható, hogy a lakossági devizahitel tartozások csökkentek, 226,1 milliárd forinttal. (Természetesen ez is elsősorban a végtörlesztési programnak volt köszönhető).


Hasonlóan a lakossághoz, a pénzintézetek is elsősorban nettó hiteltörlesztőként viselkedtek az év utolsó hónapjában. A hitelállományok csökkenése mellett megfigyelhető a versenyszféra bizonytalansága is, mivel a betét állományok is csökkentek, azaz kevés hitelt vesznek fel, miközben a megtakarítások is csökkennek. Ezek a magyar gazdaság növekedés szempontjából negatív hírek.


A Magyar Nemzeti Bank decemberben kiadott közleményében már felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a hitelezés visszafogott ütemben zajlik, előreláthatólag 2013-ra a hiteltörlesztés meghaladhatja a hitelfelvételt. Míg eddig a hitelezési hajlandóság volt meghatározó a hitelkínálat szigorításában, a következő időszakban egyre dominánsabbá válhat a gyenge hitelezési képesség


Forrás: Napi Gazdaság
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek