Csökkenhet a THM maximális értéke

2014. augusztus 01.
Csökkenhet a THM maximális értéke

Az MNB vizsgálja, indokolt-e a csökkenés. 

Az MNB elemzi, hogy indokolt-e a teljes hiteldíj mutató (THM) plafonjának felülvizsgálata és csökkentése - nyilatkozta az MNB alelnöke, Windisch László. 

Habár a pénzügyi fogyasztóvédelem az elmúlt időszakban megerősödött és megújult, e területen még nagyon sok feladata van a központi banknak. Azt szeretnék elérni, hogy nem a fogyasztói jogokat előíró jogszabályokat egyenként mechanikusan betartó és esetlegesen jogszabályi kiskapukat kereső és kihasználó, hanem összességében is fair pénzügyi szolgáltatások alakuljanak ki. 

A fogyasztóvédelmi stratégia során kiemelt figyelmet kell fordítani a kiszolgáltatott csoportok védelmére, ugyanis a felügyelet számos esetben tapasztalja, hogy visszaélnek a helyzetükkel. Példaként a termékbemutatókat említette az alelnök, amelyeken sok esetben az árukon kívül kedvezőtlen hiteltermékeket is "rásóznak" a fogyasztókra. A jegybank a kiszolgáltatott csoportokat nem csak hatósági eszközökkel kívánja védeni, hanem szükség esetén jogszabály-módosításra is javaslatot tesz. Indokolt lehet például a THM plafon felülvizsgálata egyes fogyasztói hitelek esetén. Ennek lehetőségét is elemzi jelenleg az MNB.

Forrás: Portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek