Bedőlt ingatlanhitelek érvényesítése

2014. június 10.
Bedőlt ingatlanhitelek érvényesítése

Gigantikus bankmentő akció?

Az ingatlanpiaci árak növekedése és a gazdasági fellendülés ellenére tavaly Nagy-Britanniában rekord számban dőltek be kereskedelmiingatlan-hitelek. Miközben Magyarországon még maguk előtt tolják a probléma jó részét a bankok, a brit hitelintézetek egyre keményebbek adósaikkal szemben. Hazánkban az MNB egy rossz bank felállításával gyorsítaná fel a folyamatot.

13%-kal 24,5 milliárd fontra nőtt tavaly a bedőlt kereskedelmiingatlan-hitelek állománya Nagy-Britanniában, ugyanis a brit bankok viszonylag sok ügyfelük alól húzták ki a talajt: például a korábbi évekkel ellentétben nem strukturálták át hiteleiket. Az ingatlanpiaci árak növekedése és a gazdaság beindulása nyomán elkezdték érvényesíteni a követeléseket.

A Bank of England május végén közzétett adatai szerint a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése óta háromszor annyi leírást hajtottak végre kereskedelmiingatlan-hiteleiken a brit bankok, mint a lakóingatlanokra felvett lakossági hiteleken. Értékük ezen időszak alatt több mint 40%-kal csökkent. Az új hitelezéssel kapcsolatos elvárások is arra ösztönzik a bankokat, hogy a portfóliótisztítást felgyorsítsák.

Magyarországon a folyamat nagyon lassú, a jegybank tervei szerint a néhány hónap múlva bejelentésre kerülő "rossz bank" gyorsítaná fel a banki portfóliótisztítást. Mivel a hitelezés nem indult be, az NPL-ráta csak portfóliótisztítással csökkenthető, vagyis ha a bank érvényesíti vagy eladja a követelését. A bankok azonban a hitelek nagy részénél arra várnak, hogy a most lehetségesnél jobb megtérülést érjenek el rajtuk, amihez leginkább a fedezetül szolgáló ingatlanok forgalomképességének helyreállítására és jelentős áremelkedésére lenne szükség. Ez kész ingatlanok esetében sem nagyon megy, hát még befejezetleneknél. Az idő viszont szorít: a bankok inkább hiteleznének, mint ezzel foglalkoznának. A nem teljesítő vállalati hitelek 52%-át már több mint 2 éve tolják maguk előtt a magyar bankok.

 

Forrás: Portfolio.hu 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek