Alacsony kamatok mindörökké?

2014. július 15.
Alacsony kamatok mindörökké?

A devizahiteleseknek is fontos lesz. 

Egyre inkább abba az irányba mutat minden folyamat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövőben nem nagyon fog tudni kamatot emelni, vagy ha igen, akkor az nagyon fájni fog – írja a Privátbankár Alapblogja. Az biztos, hogy a forintosított devizahiteleknek sem tenne jót a kamatemelkedés.

A Növekedési Hitelprogram alapvetően egy kkv-knak nyújtott kamattámogatás, ahol az MNB, azaz a magyar állam által fizetendő költség a hitelnyújtás (0%) és a jegybanki alapkamat közötti különbség. Értelemszerűen minél magasabb az alapkamat, annál nagyobb mindennek a költsége – írja Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. 

Hat százaléknál már 165 milliárd forint lenne, tehát nem kis összeg.

Ha a hazai devizahitelek forinthitelekké alakulnak, a kamatszintjük nyilvánvalóan a jegybanki alapkamattól fog függeni. Miután a devizahiteleseket kimentették a "csapdából", nyilvánvalóan nem esne jól nekik, ha a forintkamatok emelkedése miatt ismét megugrana a törlesztő részletük – írja Zsiday. Tehát politikailag nehezen lenne megengedhető a kamatemelés.

Az államadósság egyre nagyobb része forintban denominált. Mivel az adósságcsökkenést nem sikerült elérni, fontos, hogy csökkenjenek a kamatterhek. És itt van a jegybank 3 és 5 éves kamatcsere-ügylete is. Az is abba az irányba mutat, hogy a jegybanknak muszáj tartania az alacsony kamatokat.

Mögöttes értelmét tekintve ezzel a kamatcsere ügylettel, és a hozzátartozó feltételrendszerrel gyakorlatilag ugyanazt teszi az MNB, mint pl. a Fed, azaz hosszabb hazai állampapírokat vásárol (csak beiktatja, és cserébe jól megfizeti a kereskedelmi bankokat). Ha sok ilyet csinálnak, akkor azzal még érzékenyebbé válik az államháztartás a magas jegybanki kamatokra.

Összességében a jegybanknak nem lesz kellemes, ha a jövőben netán kamatot kell emelni. Ráadásul ha nincs lakossági devizahitel, nem fog annyira fájni az esetleges forintgyengülés, sőt van aki szerint egyenesen ezzel kell stimulálni az exportot. A hazai jegybank tehát tartósan alacsony kamatkörnyezetet teremthet, és sokkal toleránsabb lehet a gyenge forintra.

A szakember szerint jövő év végére 2-2,5 százalék lehet az amerikai alapkamat, és érdekes kérdés lesz, hogy ugyanolyan hozamszint mellett (esetleg alacsonyabb forintkamatok mellett, mint ami dollárban elérhető) ki akarja forintban tartani majd a pénzét? „Két ok van ami miatt ez az egész nem fog tragédiába torkollni: az egyik a nagyon magas folyó fizetési mérleg többletünk, és devizatartalékunk; a másik pedig az, hogy az ECB is tartósan nulla közelében hagyhatja alapkamatát, tehát hozzájuk képest még mindig prémiumot adunk” – írja Zsiday.

Forrás: Privátbankár

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek