A visszajáró összeg kiszámítása

2015. február 18.
A visszajáró összeg kiszámítása

Négy pontban összefoglaljuk most, hogy kell kiszámolni egy mindig is normál módon törlesztett, nem késedelmes devizahitel esetében az elszámolási összeget. A számításhoz szükség van a folyósítás pontos összegének, az eredeti hitelfeltételeknek és minden egyes, már befizetett törlesztőrészletnek az ismeretére. 

Az átszámítás menete

Kiszámítjuk a hiteltartozás kezdeti devizaértékét úgy, mintha az aktuális MNB-árfolyamon folyósította volna a bank az adott forintösszeget. Mivel az MNB-árfolyam magasabb a folyósítási (vételi) árfolyamnál, az így átszámított devizatartozás kisebb lesz az eddig hittnél.

Az így megkapott átszámított devizatartozásból az eredeti kamat, a költségek és a futamidő figyelembevételével kiszámítjuk az átszámított törlesztőrészletet, szintén devizában (ebben például az Excel RÉSZLET függvénye vagy egy internetes kalkulátor segítségünkre lehet).

A ténylegesen befizetett törlesztőrészletet az aktuális MNB-árfolyamon devizára számítjuk, majd ebből a fenti átszámított törlesztőrészletet kivonjuk. Így megkapjuk az aktuális túlfizetést, amelyet a (pl. PRÉSZLET függvény segítségével kiszámolt) normál, szintén devizában számított tőketörlesztéshez hasonlóan kivonunk az aktuális (előző hónapban megmaradt) devizatartozásból. Az új, átszámított törlesztőrészletet legközelebb már ez utóbbiból számoljuk ki.

Ha ezt az átszámítást mostanáig, minden törlesztési időszakra megismételve végrehajtjuk, akkor megkapjuk a jelenlegi átszámított, csökkentett devizatartozásunkat. A mostani és az átszámított devizatartozás különbözete nem más, mint az elszámolási összeg.

Forintosítás, tájékoztatás

A fenti lépésekben megkapott új devizatartozást a jelzáloghitelek és lakáslízing esetében a forintosítási árfolyamon még forintosítják is. Mindez február 1-jén lépett hatályba, a bankok jelenleg is végzik a számításokat. A tájékoztató levelet április 30-ig küldik ki, amelyben benne lesz az átszámított tartozás összege és a visszajáró összeg nagysága is. A már lejárt vagy elfogyó hitelek esetében átutalással, meglévő tartozások esetében tartozás-csökkentéssel zajlik az elszámolás.

forrás:portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek