A nyárral együtt megjöttek a viharok is

2014. június 24.
A nyárral együtt megjöttek a viharok is

Egyre többen mondják fel a lakásbiztosításukat, miközben az elmúlt négy évben 200 ezer kárt okoztak a villámcsapások.

Elsősorban a nyári időszakban jellemzők azok a viharok, melyek miatt meglehetősen gyakoriak az ingatlanokat érő villámcsapás- és tűzkárok. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai alapján négy év alatt több mint 200 ezer villámcsapásra és közel 31 ezer tűzkárra fizettek kártérítést a biztosítók.

A szövetség adatai szerint 2010. január 1-je és 2014. május 30-a között összesen 214 259 villámcsapás okozta kárt regisztráltak a biztosítók, amiből közel 106 ezer a villámcsapás okozta közvetlen, több mint 108 ezer pedig a villámcsapás másodlagos hatásának volt betudható. A villámcsapások okozta károkra a biztosítók összesen 17 milliárd forintot fizettek ki.

Tűzkárok miatt a biztosító társaságokhoz 30 705 kárbejelentés érkezett, melyekre csaknem 25 milliárd forintot fizettek ki a cégek.

Kevesebb a biztosított lakás

A viharkárok nagyságrendjének ismeretében különösen rossz irányba mutat az a tendencia, mely szerint 2010 óta a lakásbiztosítások száma mintegy 93 ezerrel csökkent. A visszaesés döntően fizetőképességi problémák miatt lehet, miközben a lakásbiztosítások díjszintje gyakorlatilag nem emelkedett - mondja a szövetség.

A MABISZ adatai szerint 2013-ban a lakásbiztosítási piac összesített díjbevétele - a társasház-biztosításokból származó bevételekkel együtt – megközelítette a 105 milliárd forintot. Az egyéni szerződések darabszáma tavaly év végén 2,98 millió volt, de évek óta folyamatos csökkenés mutatkozik a piacon.

Hogyan védekezzünk?

A lakásbiztosításon kívül jelentős szerepe van a villámvédelemnek és a megfelelő prevenciónak is. Ilyen megelőző jellegű műszaki intézkedés a tűzkárok, valamint a túlfeszültség elleni védelem.

„Az épületek energetikai korszerűsítésére alkalmazott hőszigetelések, az elektronikus eszközök egyaránt növelhetik a villámcsapás hatására bekövetkező károk gyakoriságát, súlyosságát” – magyarázza Kruppa Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Tűzvédelmi Munkabizottságának vezetője.

Növekszik azoknak a villámvédelmi intézkedéseknek is a jelentősége, melyekkel megelőzhetőek ezek a károk, és az ezekből fakadó veszteségek, kellemetlenségek. „A megbízható villámvédelem kialakítása összetett feladat, ehhez mindenképpen érdemes épületvillamossági szakember segítségét kérni” – tette hozzá a szakember.

Ismerd meg a Money House lakásbiztosítási megoldásait, és védekezz az időjárás viszontagságai ellen. Tudd meg a részleteket itt>>

Forrás: Privátbankár.hu

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek