8 fenyegető pénzügyi veszély

2015. Április 19.
8 fenyegető pénzügyi veszély

Nyolc nagy pénzügyi kockázattal kell számolnunk

Nyolc nagy, nemzetközi szinten érvényes pénzügyi kockázatot tárt fel friss, pénzügyi stabilitási jelentésében a Nemzetközi Valutaalap.
 
Növekvő volatilitás: a káros devizaárfolyam-változások és kötvénypiaci kilengések még általánosabbá és hangsúlyosabbá válhatnak a pénzügyi iparág kiterjedésével. Az amerikai kötvénypiacon tavaly októberben kialakult flash crash-hez vagy a svájci frank hirtelen erősödéséhez hasonló események az előjelei lehetnek ennek a volatilitásnak. Az alacsony piaci likviditás csak erősítheti a kockázatokat - állapítja meg az IMF, hozzátéve ehhez, hogy a magas frekvenciájú kereskedés, a tradicionális bankszektor erőteljesebb szabályozása és a piaci szereplők változása új sérülékenységi pontokat hoz létre.
 
Defláció és rossz hitelek: az eurózóna és Japán gazdaságpolitikusai erősíthetik az instabilitást azzal, ha túlzott monetáris lazító programokat hajtanak végre, miközben nem sikerül megoldást találniuk a problémás hitelek helyzetére és nem képesek növelni a versenyképességet. Ha nem sikerül megtámogatni a jelenlegi monetáris politikát, akkor nő a deflációs nyomás, miközben a magánszféra eladósodottsága jelentős, a banki mérlegek pedig túlfeszítettek.
 
Olajáresés: a fogyasztóknak, különösen a legnagyobb nettó importőröknek, amilyen az USA, Kína, India, Európa és Japán, igazi ajándék a zuhanó energiaköltség. Az energiacégek és hitelezőik azonban veszteségeket szenvednek el, számos cég adósságszolgálati problémákkal néz szembe.
 
Dolláradósság: a dollárban eladósodott, de bevételeit helyi devizában realizáló cégek és országok a dollár felértékelődése miatt pénzügyileg feszült helyzetbe kerülhetnek. A rázósabb időszakokban ez menekülésre késztette a befektetőket, és ez megismétlődhet.
 
Túl gyors Fed-exit: amennyiben a befektetőket meglepi az amerikai Fed stratégiája a normális kamatszinthez történő visszatérésre, az megingást hozhat a globális pénzügyi rendszerben, hiszen az eszközök és piacok széles spektrumára kihat. A hosszú távú hozamok hirtelen megemelkedhetnek, nőhet a piaci volatilitás.
 
Piaci buborékok: az alacsony kamatkörnyezetben erősödik a hozamvadászat, ami miatt túlértékelődhetnek bizonyos eszközök.
 
A kockázatok egyidejű jelentkezése: amennyiben a dollár tovább erősödik, az amerikai adósságterhek nőnek, a geopolitikai kockázatok pedig ezzel egyidejűleg romlanak, a feltörekvő piacok pénzügyi helyzete meginoghat. A sokáig tartó tőkebeáramlást követően a külföldi befektetők hirtelen csökkentik helyi devizakitettségeiket, ami erősíti a turbulenciát és adósságmegújítási gondokhoz vezethet.
 
Kínai ingatlanpiac: az IMF becslése szerint a bankszektor ingatlanpiaci kitettsége a világ második legnagyobb gazdaságában a GDP közel 20%-ára rúg. Az ingatlanpiaci árak esése nemcsak a kínai pénzügyi szektor számára okozhat gondot, hanem más pénzügyi piacokat is megingathat - véli a Nemzetközi Valutaalap.
 
Forrás: Portfolio.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek