4% alatt az államilag támogatott lakáshitel

2014. október 21.
4% alatt az államilag támogatott lakáshitel

Hogy kaphatunk kamattámogatott hitelt?

A folyamatosan csökkenő kamatoknak köszönhetően ma már találunk támogatott hitelt 3,77%-os kamattal is a bankok palettáján, amelyet nem csak új, de használt lakás megvásárlására is igényelhetünk. Egy átlagos hitelfelvevő ma – a kamatok mellett a költségeket is figyelembe véve - átlagosan 5,15%-os THM mellett juthat kamattámogatott hitelhez, ami alacsonyabb, mint az egykori svájci frank alapú kölcsönök esetében volt. A hitelt felvenni szándékozók számára azonban fontos tudni, hogy a konstrukció csak év végig érhető el.

Melyik hitelt érdemes választani?

Ha valaki eddig csak az elérhető legkedvezőbb THM-et, illetve törlesztő részletet tartotta szem előtt, akkor a kamattámogatás nélküli, piaci lakáshitelek felé fordulhatott inkább. Ez annak tudható be, hogy az alacsony jegybanki alapkamathoz jól igazodó piaci lakáshitelek kamata igen csábító, akár 5% alatti szinten is elérhetővé vált az ügyfelek számára. A legolcsóbb piaci kamatozású hitelek a rövid, 3, 6, 12 hónapos kamatperiódussal (ezalatt az időszak alatt nem változik a hitel kamata) igényelhető konstrukciók.

Az Otthonteremtési hitel kamata azonban az állami szabályozásnak köszönhetően korlátok közé van szorítva, ennek köszönhetően pedig csak bizonyos esetben köszönhet be a kamat 6% alá. Ez az eset a közel múltban a folyamatosan csökkenő kamatkörnyezet hatására bekövetkezett. Sőt! A bankok által adott kamatkedvezményeknek köszönhetően (pl. jövedelem bankhoz utalása, átlag feletti jövedelem, egyéb termék igénybevétele a banknál) ma már elérhető ez a használt lakásra is felvehető államilag támogatott hitel, akár 3,77%-os kamattal (4,60%-os THM-mel) is! Ez a ma elérhető lakáshitelek között a legolcsóbb ajánlat.

Azonban nem kell minden extra feltételt teljesíteni ahhoz, hogy a kamattámogatott hitel olcsóbb legyen a piaci ajánlatnál. Ma már az átlagos hitelfelvevő esetében is kedvezőbb képet mutatnak a kamattámogatott lakáshitelek, mint a piaci kamatozású konstrukciók. Az otthonteremtési kamattámogatás jelen állás szerint 2014. december 31-ig igényelhető.

Mit nyerhetünk a kamattámogatott lakáshitellel?

A jelenlegi kamatszint lehetővé tette, hogy a rövid ideig változatlan kamattal, ezáltal változatlan törlesztőrészlettel bíró piaci hitelekkel felvegye a versenyt az Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel is. Utóbbi egyik előnye, hogy az 5 éves támogatott időszak alatt 1 vagy 5 évig állandó a kamat mértéke, így hosszabb ideig tudunk tervezni a havi kiadással egy olcsó piaci hitellel szemben. Emellett az első öt évben érvényesíthető állami kamattámogatásnak köszönhetően valamelyest egy plusz biztonságot nyújt kamatemelkedés bekövetkezése esetén is.

A kamatemelkedés hatásával márpedig kötelező számolni egy 10-15-20 évig vállalt hiteltörlesztés vonatkozásában! A fentebb részletezett legjobb piaci hitelek esetében például egy 1%-os emelkedés a kamatban átlagosan 3 940 Ft-tal emeli meg a havi törlesztést. Ez a törlesztés növekedés 2%-os kamatemelés esetén már 8 048 Ft, 3% esetén pedig 12 316 Ft átlagosan.

Már csak év végéig kérhetjük a támogatást

Az Otthonteremtési kamattámogatás használt lakás megvásárlására is igényelhető, mely egy államilag támogatott hitelkonstrukció. A támogatás a futamidő első 5 évében jár, így ez idő alatt az állam által nyújtott kedvezmény következtében kevesebb kamatot kell fizetnünk a hitelünkre. Jelen állás szerint már csak 2014. december 31-ig igényelhetjük ezt a típusú támogatott hitelt, amihez nem is kell túl sok feltételnek eleget tennünk.

A legfőbb igénybevételi feltételek a következők:

lakás vásárlás esetén az eladó nem lehet a hozzátartozónk,

nem lehet NAV (APEH) köztartozásunk,

legalább 180 napja legyen társadalombiztosítási jogviszonyunk,

és a vételár maximum 10 %-át fizetjük meg készpénzben (a fennmaradó részt az eladó által megjelölt számlára kell teljesíteni).

Forrás: bankmonitor.hu

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek